Разделят пакета от медицински услуги, за които плаща Касата

Това е една от промените в Закона за здравното осигуряване

Пакетът от медицински услуги, за които заплаща Здравната каса, да се раздели на основен и допълнителен, като се даде възможност за доброволно здравно осигуряване. Това е една от промените в Закона за здравното осигуряване, които предлагат от Здравното министерство, откъдето твърдят, че целта е да се повиши качеството на медицинското обслужване, предаде Дарик.

Освен че ще проверява удовлетвореността на пациентите от лекарите, Здравната каса ще оценява и ефективността на заплащаните от нея лекарства.

При липса на ефективност, финансовата институция ще може да предлага изключване на медикамента от списъка с тези, които тя покрива.

Списъкът със заболяванията, за чието домашно лечение Здравната каса заплаща, вече ще се утвърждава от Надзорния съвет на касата, а не от здравния министър, както досега. Това е една от промените, която според д-р Петър Москов ще осигури по-голяма гъвкавост и възможност касата да се съобразява с бюджета си.

Надзорният съвет пък ще се увеличи с двама души, но те няма да са представители на пациентите, а на държавата. Друга от мерките предвижда да се засили участието на лекари и зъболекари при контрола по изпълнението на договорите между касата и болниците, както и по отношение на договарянето на санкциите при неизпълнението на тези договори.

Въвежда се централизирано договаряне на различни видове отстъпки за лекарства, като то ще бъде задължително за онколекарствата.

Промените бяха публикувани този следобед на страницата на ведомството и ще са достъпни за обществено обсъждане в следващите 14 дни.