Комисия ще препитва кандидатите за председател на Агенцията за българите в чужбина

Заповедта е на вицепремиера Меглена Кунева

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева подписа заповед за публично изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това съобщиха от правителствена информационна служба.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, са да са неосъждани български граждани, да владеят писмено и говоримо поне един чужд език, да имат завършено висше образование и доказан професионален опит в областта. Документите за участие се подават до 20 януари 2015 г.

Кандидатите ще бъдат изслушвани от комисия, пред която ще представят концепция за развитие на Агенцията. Комисията ще приеме правила за изслушването с цел осигуряване на равнопоставеност на кандидатите. Десет дни след изслушването тя ще представи доклад на вицепремиера за резултатите от изслушването и цялостното представяне на кандидатите.

По време на заседанието на Министерския съвет в сряда вицепремиерът Кунева обяви, че планира да проведе подобно изслушване и за позицията на председател на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност.