Калфин: За хората с по-ниски доходи следващата година ще има повече пари от бюджета

Към тази група на обществото ще бъдат насочени и средства от европейските програми, увери социалният министър

Подобряват се отстъпките от данъците за хората, които имат семейства и деца. За следващата година са отделени повече средства от държавния бюджет за грижа за хора с по-ниски доходи. Това заяви вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговорн на въпрос на депутата от БСП лява България Мая Манолова за мерките на правителството за подкрепа на майките през 2015 г.

„За следващата година ще има доста повече средства, свързани с европейски програми, които също са насочени към хора с по-ниски доходи”, добави Ивайло Калфин и посочи, че специално за хора, които имат деца, ще има повече разходи от бюджета, отколкото тази година.
Калфин припомни, че тази година дефицитът е над 3 млрд. лева за предвидени извършени разходи, без да са съобразени със възможностите.

„Колко според вас трябва да бъде дефицитът следващата година и това устойчива система ли е?”, запита вицепремиерът, обръщайки съм народният представител от БСП Мая Манолова. „Или устойчива система е да дадеш на някой 10 лева и да кажеш: „Абе ние след това ще кажем всички да го платят през дефицита на държавата”. Според Калфин това е несериозна политика. „Говорим за трайни политики и те трябва да бъдат свързани с цялостната политика по отношение на младите семейства и на раждаемостта”, каза още Ивайло Калфин.