Мария Габриел оглави Работна група по пчеларство в Европарламента

Пчеларството вече е в центъра на секторните политики на ЕС

Председателският съвет на Европейския парламент одобри списъка на интергрупите за периода 2014-2019 г. Председателите на всички политически групи гласуваха 29 интергрупи, които ще работят по време на мандата на Европейския парламент.

По инициатива на ръководителя на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел, за първи път в Европейския парламент ще има Работна група по пчеларство в рамките на интергрупата „Климатични промени, биоразнообразие и устойчиво развитие”. Резултатът е израз на усилията на българския евродепутат за поставяне на проблемите в пчеларския сектор в центъра на европейските секторни политики, съобшиха от пресцентъра на ГЕРБ.

"Радвам се, че председателите на политическите групи подкрепиха идеята ми за създаването на Работна група по пчеларство. Още повече, че никога досега не е съществувала такава група в Европарламента, избиран пряко от 1979 г. Удовлетворението ми е още по-голямо като знам, че този резултат е вследствие на годините съвместна работа с българските пчелари. Техният хъс, всеотдайност и отговорност винаги са ми давали сили да отстоявам необходимостта от по-голямо внимание към пчеларския сектор”, коментира Мария Габриел от ГЕРБ. Тя ще бъде председател на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, както и зам.-председател на цялата интергрупа по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие.

Интергрупите, известни още като смесени групи, представляват свързващото звено по определени въпроси между Европейския парламент, експертите от страните-членки и гражданското общество. Те спомагат за по-доброто разбиране на реалната ситуация, проблеми и потребности на определени целеви групи или сектори. Интергрупите са платформа, която дава по-голяма видимост на проблемите и допринася за тяхното решаване.