Правосъдният министър: ВСС действа непоследователно, сякаш се опитва да замаже проблемите

Трусовете в системата ще се отразят негативно на мониторинговия доклад на ЕК, предупреди Христо Иванов

Висшият съдебен съвет не действа последователно и оставя впечатлението, че се опитва да замаже проблемите. Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV правосъдният министър Христо Иванов по повод лавината от скандали в съдебната система от последните дни, в основата на които са проблемите със случайното разпределение на делата.

„Нямаме обяснение защо има нередности с разпределението на делото за КТБ – няма нужда да обяснявам колко е важно разпределението на делото за КТБ. Установено беше, че не важат обясненията, които ръководството на Софийския градски съд даде за това. Любимо ми е с този софтуер как натискаш копчето, докато не се падне „правилния” съдия”, възмути се Иванов.
Той посочи, че за тези проблеми се знае още от април 2013 г., когато е представен доклад за проблемите при разпределението на делата, в който участвал и самият той.

„Върховният административен съд установи, че този софтуер, който се ползва в голяма част от българските съдилища, не е защитен и не е мислен да бъде защитен. Ние описахме конкретни начини, по който този софтуер може да бъде манипулиран. Има огромна отговорност на хората, които са си затваряли очите. Те са изправени пред избора ВСС да признае, че си е затварял очите”, подчерта правосъдният министър.

По думите му, софтуерът е създаден 2006 г. със съвсем друга цел. „ЕК постави въвеждането на този софтуер като условие за затваряне на главата по темата „Правосъдие” по време на предприсъединителния процес като антикорупционна мярка”, припомни Иванов.
В тази връзка той информира, че в момента в България има експертна мисия на Европейската комисия, която изготвя мониторинговия доклад за напредъка на страната. Той трябва да бъде публикуван в началото на 2015 г. и от него зависи както евентуалното членство на България в Шенген, така и репутацията на българските институции в Европа. „Трудно ми е да си представя тези скандали да не се отразят в него”, подчерта той.

Христо Иванов дори информира, че ще предложи Правосъдното министерство да изработи софтуер и да го дари на съдебната система, за да има някаква сигурност.
Той изрази несъгласие с тезата на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че целият ВСС трябва да подаде оставка. „Ако нашата цел е следващият ВСС да бъде по-отговорен, този трябва да довърши мандата си, за да има следващият състав чувство за сигурност. Има нива на лошо управление, при които се поставя въпросът за личната отговорност на някои от членовете”, обясни правосъдният министър.

По повод недоволството на съдии от Градския и Районния съд в София, които поискаха оставката на ръководството на СГС, той Христо Иванов настоя за отбоворност. „Трябва да се постави ребром въпроса за отговорността на Владимира Янева и нейните заместници. ВСС трябва да се произнесе, а не аз да започна да раздавам присъди – това няма да допринесе за спазването на закона. Ние проверяваме синдика. Моля съдия Владимира Янева да ни даде максимално бързо достъп до делата за КТБ. Не казвам, че се бавим, но моля да не се бавим”, призова той накрая.

Представляващият ВСС Соня Найденова не се съгласи с думите на правосъдния министър Христо Иванов, че съветът се опитва да замете следите с назначената нова проверка на софтуера за случайно разпределение на делата.

„Повторната проверка беше назначена, поради получена нова информация, която налага нова проверка с малко по-различен предмет. Това не може да означава замитане на следите, а придобиване на цялостна картина не само за надеждността на софтуера, но и действията на лицата, които боравят с него”, каза в „Тази сутрин” Найденова.