Нобелистка за мир влиза в политиката, иска да е премиер

Тя говори ден след церемонията по връчването на Нобеловата награда

Младата носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай се вижда като министър-председател на своята страна след 20 години, предаде Франс прес. Това стана ясно от изказването й в Осло, ден след като бе удостоено с високото международно отличие.

"Искам да помогна на своята страна, искам тя да напредва, аз съм патриот. Ето защо реших да се занимавам с политика, и може би един ден хората ще гласуват за мене и аз ще получа мнозинство и ще бъда премиер", каза 17-годишната Малала, която е най-младият нобелов лауреат в историята.

Тя говори ден след церемонията по връчването на Нобеловата награда на пресконференция заедно с норвежката премиерка Ерна Сулберг.

Малала изрази симпатия към 21-годишния мексикански имигрант, търсещ убежище в Норвегия, който за кратко наруши церемонията вчера, като се качи на сцената и развя знамето на своята страна. Според нея действията на младежа показват, че "има проблеми в Мексико".

Полицията в Осло съобщи, че мексиканецът, който кандидатства за политическо убежище в Норвегия, е бил глобен 2100 долара заради нарушаването на церемонията и е бил върнат в в център за настаняване на бежанци, очакващи уреждане на статута им.