Лукарски: Ще дадем нов тласък на българо-френските отношения

Според него търговско-икономическите отношения между двете страни са добри

Търговско-икономическите отношения между България и Франция са добри, но смятам, че можем да дадем допълнителен тласък, който да привлече нови инвеститори в България и същевременно да засили присъствието на български стоки на френския пазар.

Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на проведена по-рано днес среща с посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. 

На срещата бяха обсъдени инициативи за стимулиране на двустранните отношения и популяризиране на България като атрактивна дестинация за инвестиции. Примерите за успешни проекти, реализирани от френски компании в България са многобройни. Сред тях е завод за производство на части за двигатели на водещи световни марки автомобили в Русе, който планира разширяване на производствената си база. Друг такъв пример е компания за производство на малц в Плевен, която също планира инвестиция в размер на 20 млн. евро за изграждането на втори завод у нас. 

„Самият факт, че това са инвеститори със сериозно присъствие в България, които планират и допълнителни инвестиции в бизнеса си е позитивна индикация за други потенциални инвеститори“, каза министър Лукарски. „Това ни дава основание да полагаме усилия за утвърждаване на България като подходящо място за инвестиции и да работим за привличането на още такива“, допълни той.

На срещата посланик дьо Кабан очерта някои от проблемите, пред които са изправени чуждестранните инвеститори. Като една от пречките пред бизнеса той посочи опитите за оказване на натиск върху съдебната система от страна на некоректни конкуренти. Друга трудност, с която се сблъскват френските инвеститори е комуникацията с ведомствата, особено при кандидатстване по европейски програми.

Министър Лукарски увери, че изпълнителната власт полага всички необходими усилия, за да осигури благоприятна бизнес среда. В рамките на разговора беше поставено и началото на активен диалог за реализирането на конкретни мерки за стимулиране на двустранните отношения. Една от очертаните възможности е организирането на бизнес форуми и срещи с потенциални френски инвеститори в контекста на предстояща през април 2015 г. изложба на тракийски съкровища в Лувър.