Калфин се обяви против отмяната на облекченията за бедни

Парите на най-бедните ще бъдат възстановени през април 2015 г.

Отмяната на данъчното облекчение за хората с доход до минималната работна заплата, което бе предложено от депутати от ГЕРБ и прието от парламента, противоречи на коалиционното споразумение. Това обяви пред “24 часа” вицепремиерът и представител на АБВ в правителството Ивайло Калфин.

“В политическото споразумение имаше ясна договорка, че точно това няма да се пипа”, заяви Калфин. Той обясни, че подкрепя искането на протеста на КНСБ, който се проведе днес, данъчният кредит за най-бедните българи да бъде възстановен.

“Това решение не е добро и това е моя принципна позиция и по отношение на плоския данък, който е несправедлив”, заяви още Калфин.

Хората с доходи до минималната работна заплата да могат да си възстановяват внесения през годината данък върху доходите, предвиждаше отмененият от ГЕРБ текст в данъчните закони. Връщането обаче остана в сила за удържания през 2014 г. налог. Парите на най-бедните ще бъдат възстановени през април 2015 г.

Законова поправка, с която се криминализира укриването на осигурителни вноски, смята да предложи Калфин. “Всъщност укриването на вноски и в момента е криминализирано косвено, доколкото е престъпление укриването на доходи и данъци. Но още един изричен текст би бил полезен”, обясни Калфин.

На наказателно преследване обаче ще подлежи само укриването и недекларирането на осигуровки, а не неплащането им навреме, обясни той.

Криминализиране на укриването на осигуровки бе поискано и от синдикатите. Според сметките на КНСБ приемането на такъв текст ще донесе допълнителни 200 млн. лв. приходи от осигуровки.