Искат единен регистър на недоносените деца

Общество

11-12-2014, 20:58

Снимка:

Дарик

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Всяко 10-то бебе у нас недоносено

Родителите настояха и за подобряване на медицинската апаратура

Линейка, оборудвана за транспорт на недоносени деца, поискаха родители и пациентски организации. В петиция, събрала подписите на над 10 000 души, днес от Фондация „Нашите недоносени деца” внесоха в Здравното министерство 10 мерки за уеднаквяване на българските стандарти за недоносени деца с европейските, предаде Дарик. 

Родителите настояват за подобряване на медицинската апаратура, тъй като някои болници все още използвали 20-годишни кувьози. Сред исканията са по-добра психологична подкрепа за семействата, в които има недоносено дете, както и създаването на регистър на преждевременно родените малчугани. 

„Петицията беше в подкрепа на недоносените деца и уеднаквяване на българските и европейските стандарти. Това, което ние искахме, са по-добри грижи за недоносените деца, достъп на родителите до отделенията, достатъчно информация за родителите. Десет искания, които максимално ни доближават до европейските стандарти”, заяви председателят на фондацията Нина Николова.

„Това, което мисля, че е най-належащо в момента, е липсата на медицински кадри, т.е. на неонатолози. Повечето лекари, за съжаление, са застаряващи. Голям проблем е амортизираната медицинска техника, с която работят. От лекари знам, че има болници, в които работят с 20-30-годшини кувиози и дори нямат хубав транспортен кувиоз. Тези високорискови деца, които се раждат към края на 6-7 месец, при тях, ако едно транспортиране не е направено висококачествено, с линейка, която е оборудвана, то може да не стигнат до дадената точка”, посочи тя. 

„Изключително важна е психологическата подкрепа на тези семейства. От няколко години се борим и да се направи специален регистър на недоносените деца. Много са предпоставките, за които все още не се случват нещата, но ако се направи този единен регистър и се направи оборудването, за да могат да работят с този регистър, рано или късно ще станат нещата”, заяви още Николова.