70% от фирмите ще раздават коледни бонуси

В една от четири компании пари за допълнителни поощрения няма

В близо 70% от предприятията ще има празнични бонуси. Само един на двайсет ръководители все още не е решил дали ще има допълнително поощрение за празниците. От проучването на Българската търговско-промишлена палата, направено за Нова телевизия, става ясно, че в една от четири компании пари за бонуси няма. Добрите новини - в повечето фирми ще има допълнителни пари за празниците. Това са IT секторът и селското стопанство. Размерът на бонусите обаче ще е според заслугите.

Работодотелите дават бонус не само под въздействие на коледното настроение. Според данните от проучването, шефовете искат да има ден, в който в компанията всички да са доволни от резултатите.

„Това се потвърждава от положението, че в повечето фирми всички получават бонуси, а не само някои, изявени служители”, обяснява председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Бонусите са за всички, но всички ли взимат еднакво. „Не, не са еднакви, има разлика между отделите и за управленския персонал”, добавя Цветан Симеонов.

Най-големи трудности, въпреки желанието си среща мениджмента в шивашките предприятия. В сектора бонуси по Коледа ще са по-скоро изключение.