Министерство на културата се отказа от коледните дръвчета

Така ведомството ще допринесе за опазване на българската гора

Министерството на културата няма да харчи бюджетни средства за закупуване на отрязани елхи или борчета за коледна украса, съобщиха от пресцентъра на културното ведомство. 

„Всяка година стотици хиляди елхички и борове у нас биват изсичани в навечерието на Коледните празници, (немалка част – в нарушение на закона, без необходимите разрешителни и маркировка), като нерядко предлагането им от предприемчиви търговци сериозно надвишава търсенето и поради това непродадените отрязани дръвчета остават после захвърлени на купчини с дни по улиците и пазарите“, пишат от Министерство на културата. 

„Тази практика обаче е време да бъде преразгледана, тъй като е редно да се ограничи сечта в българската гора като превантивно действие най-вече във връзка с наводненията, които ни сполетяха през вече отиващата си 2014 година. По тази причина за празничната коледна украса в Министерството на културата ще бъдат използвани само и единствено изкуствени елхи, закупени още преди няколко години. Коледната украса и играчките, с които ще бъдат украсени въпросните дръвчета във ведомството, също не са нови, а са били закупени още преди години“, поясниха от културното ведомство. 

„Време е вече всички да имаме не само екологично мислене, но и екологично поведение, а отказът да се купуват отрязани борови дръвчета в навечерието на Рождество Христово е една малка, но важна стъпка именно в тази насока. Нека и не забравяме за ролята на българската гора за запазване на природното многообразие. Горите подобряват и качеството на околната среда, като намаляват шума, спират силните ветрове, поглъщат праха и газовете. Те са с решаващо влияние и върху водния режим на реките и езерата, предпазват почвата от ерозия и възпрепятстват природни бедствия, най-вече наводненията. А това, че чрез процеса на фотосинтеза горите абсорбират атмосферния CO2 и произвеждат кислород, регулирайки по този начин парниковия ефект, го знаят дори и малките деца“, заявиха от Министерство на културата.