Надзиратели протестират пред Централния софийски затвор

Искат изравняване на заплатите с тези на редовите служители в МВР

Надзиратели от Централния софийски затвор излязоха на събрание-протест с искане за изравняване на заплатите с тези на редовите служители в МВР, предаде БНТ.
Те се оплакаха, че от половин година държавата не е изпълнила ангажимента да индексира заплатите на служителите в затворите и арестите с по около 30 лева. Поискаха увеличаване на ваучерите за храна от 80 на 120 лева на месец, както и на надбавките за утежнения труд. Според някои от охранителите подобряването на материалното положение би ограничило предполагаеми корупционни практики. Надзирателите заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, заедно с други техни колеги от страната ще протестират пред Министерския съвет в началото на януари.

Ивайло Григоров, председател на Синдикално дружество на надзирателите №10, заяви, че в последните 5 години са провеждали срещи с всички управляващи до момента. „Правили сме протести почти при всички и винаги получаваме едни обещания, които не се спазват. Ако в крайна сметка държавата не вземе отношение и не обърне внимание на служителите в местата за лишаване от свобода, ние продължаваме с протестите до край с всички разрешени от закона мерки и средства. За разлика от държавата, ние ще спазваме закона”, посочи Григоров.