Спешните медици в Пловдив застанаха зад министър Москов

Мисия Пловдив

11-12-2014, 14:00

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

"Долу ръцете от Нашия министър!!!" ще призовават с плакати медиците

Медиците от Центъра за спешна помощ в Пловдив изразиха своята подкрепа към министъра на здравеопазването Петър Москов. От днес линейките  ще се движат  с плакати с призив срещу насилието и в подкрепа на Москов, съобщи Вили Батакчиева от Националната асоция на работещите в системата. Медиците в Пловдив подкрепят изцяло министъра и  категоричната му  позиция за решаването на проблема с насилието в Спешната помощ.

„Това е първият министър, който сериозно се е заел  с проблема и с неговото решение”, заяви от своя страна пред Радио Пловдив зам.-директорът на центъра д-р Димитър Христозов.  По думите му сега е времето да се извърши реформата в системата и министърът може да го направи. Според д-р Христозов в спешната помощ  няма място за политика, а в конкретния случай с изказването на министъра в никакъв случий не може да се говори за дискриминация.  

Политиците трябва да  помислят как да направят така, че да задържат лекарите в системата. Той припомни, че има приет закон за защита на лекарите в спешната помощ, но явно някой по веригата не си върши работата, за да продължават нападенията. Свободните места в провдивския център в момента са около 50, което прави близо 50% от щата. Трудно се намират лекари да работят с това натоварване, при тези условия и с това заплащане, обясни заместник директорът.

От своя страна повечето  от лекарите в пловдивския център одобряват идеята на министъра, сигурността им  по време на работа да бъде гарантирана в проблемните квартали като ги придружава полиция.  В областта през последните години нападенията над екипите  са зачестили, коментираха работещите в системата. 

Според тях е  трудно да се определи точната причина за конфликтите , но повечето споделят  мнението , че  хората са станали по-агресивни и за най-малкото търсят разправа с лекарите. „Всеки който звъни на телефон 112 веднага иска да бъде обслужен, без значение дали случаят му е спешен или неотложен, коментира д-р Христозов. Точно затова едно от основните искания на медиците в системата е ясно разграничаване  и дефиниране на спешната и неотложната помощ.