Награждават победителите в конкурс за изработка на кукли ангели и литературна творба

Крисия ще получи голямата награда на конкурса „Ангелът на България”

За втора поредна година се провежда Детски национален конкурс „Виж моя ангел”, който е за изработка на кукли ангели и за литературна творба – писмо до ангелите. На 19 декември от 17.00 часа в Арт-Къща „Куклите” се очаква вицепрезидентът Маргарита Попова да връчи наградите на победителите. Това каза за Bulgariautre Жени Костадинова от Музея на куклите.
Миналата година в конкурса са се включиха 260 деца, а тази – над 1000 деца от цяла България. Куклите ангели, останали извън класацията, ще бъдат дарени от участниците в конкурса на Коледния благотворителен базар на фондация „Искам бебе”.
Голямата награда на конкурса „Виж моя ангел” – „Ангелът на България” тази година ще бъде връчена на Крисия. Ежегодно тази награда се дава на дете с необичаен талант.
Ангелчетата са изработени от всевъзможни материали: плат, хартия, керамика, вълна, прежда, стъкло, кратунки, шума, зебло. Най-атрактивните са от електрически крушки, има ангел от парфюм, от макарони, от тел, от дантели. Една от куклите е същински Христос (на осмокласника Христо Джингаров от Пазарджик), семейство ангели пък е изработил Ростислав Колев от Любимец, а като коминочистач, носещ късмет, са видели своя ангел децата от 99-та детска градина в София. Черен ангел като символ на драмата на децата, изгубили домовете си при наводненията и бедствията тази година, са изработили две момичета от град Исперих. Голяма кукла от бутилка, пълна с монети на стойност 25 лева, събрани от второкласници от Добрич, е изпратена освен до конкурса, и за Благотворителния коледен базар на фондация „Искам бебе”.
Освен за кукли ангели, конкурсът призова децата да участват и с литературна творба – стихотворение, есе или писмо до ангелите. Над 200 са произведенията, които ще се състезават за първите награди. Най-често децата молят ангелите да дарят тях и близките им със здраве, да помогнат на болните и изоставени дечица и да направят така, че хората да стават по-добри. Децата не искат от ангелите играчки и материални подаръци, а преди всичко обич, състрадание и щедрост.