Стефан Гамизов: Българските служби работеха за руските интереси

Прави се опит кабинетът да бъде съборен през януари

"Твърдо вярвам, че в момента се прави опит това правителство да бъде съборено през януари-февруари. От хора, които са свързани с Русия. Русия буквално загуби всичките си ключови интереси, които минават през България за ЕС". Това заяви пред Нова телевизия експертът Стефан Гамизов.

"Българските служби работеха за руските интереси. ДАНС бе разделен условно на две крила – проруско и проамериканско. Петко Сертов бе бивш офицер от ДС и аз го гледах подозрително. Но той не скриваше огромното си възхищение от Франция. А това бе много силно ненавиждано от „руската“ част на ДАНС – Цветлин Йовчев, Иван Драшков, Писанчев. И това, че те прокарваха руските проекти, бе повече от видимо", добави той.

„Тези хора обаче станаха много силни. Започнаха да изтичат справки. Върху мен започна да се оказва силен натиск. А Сертов изпадна. Беше като наказан. Усещането беше, че е предател, който е предал другарите комунисти на лошия Запад. С течение на времето катастрофата започна да се разразява. „Белене“ се срути, ние ще бъдем осъдени от арбитраж. Случиха се трагедиите в енергетиката с т.нар. дългосрочни договори, с „Цанков камък“. И най-накрая – НЕК се изправи пред фалит. А ако той се срути, ще се срути цялата държава“, заяви Гамизов.

„Когато цялата тази история се разви, Петко Сертов, като човек свързан с Франция, франкофон, изведнъж бе съпоставен с най-големите теми от деня – „Южен поток“, скандалът с ВКС, изнесеното от френския посланик. Цялото впечатление, което се налага е, че ни е изпаднахме в тотална дестабилизация на обществото. И тя се върти около неистовото желание да се запази статуквото в съдебната система. Създаде се тотален хаос, който дори не може да се дефинира.

Надявам се Сертов да е жив. Най-лошият вариант е, че той е бил принуден да напусне България или да направи нещо много лошо. Така се прави, когато искаш да дестабилизираш едно общество“, заяви Стефан Гамизов.