Съдия Весислава Иванова: Струпват определени дела при трима съдии

"Няма добър ред и организация в работата на СГС"

„Реакцията на 15-те съдии, поискали оставката на председателя на СГС Янева, не е първа и единствена. Още преди няколко години сме изпратили писмо до ВСС в което предупреждаваме, че делата в съда не се разпределят според системата за случайно разпределение, а се наблюдава подозрително струпване на едни дела в едни и същи съдии”. Това заяви в студиото на bTV съдия Весислава Иванова. Тя заяви, че има ситуации, след които мълчанието е недопустимо.

Вчера 15 съдии поискаха в писмо до Висшия съдебен съвет оставката на председателя на СГС Владимира Янева и нейни заместници. Ръководството на СГС пък отговори така на поисканите им оставки: Ако абдикираме ще настъпи хаос.

Според нея сега просто им е обърнато внимание, защото обществото стана чувствително към проблемите на съдебната система, иначе те от 2009 година бият тревога.

„Досега няма осъден съдия за корупция в България. Затова реагираме и искаме не само оставката на Янева и нейните заместници, смятаме че Висшия съдебен съвет не реагира адекватно, правят проверки, но няма резултати”, смята Иванова.

"Има концентриране на определени дела при трима съдии, правени са проверки, но нищо не излиза наяве, а случаите не са единични. Хората, които не дават убедителни отговори на поставените им въпроси и не са устояли авторитета на съда, трябва да се оттеглят”, смята съдийката. Тя бе категорична, че няма добър ред и организация в работата на СГС, констатирани са нередности в работата на ръководството от ВСС, но и от това няма никакви последици.