Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за собствеността

Очаква се Народното събрание да приеме и процедурни правила за изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет

Парламентът ще удължи с 3 години срока за актуване на имотите държавна и общинска собственост. Това ще стане с промените на първо четене на Закона за собствеността. Очаква се Народното събрание да приеме и процедурни правила за изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Целта на предлаганата промяна в Закона за собствеността е да се продължи с три години предвиденият срок за спиране на придобиваната давност спрямо държавата и общините.

На територията на много населени места у нас все още липсват одобрени кадастрални карти и кадастрални регистри. Приемането им за цялата територия на страната ще даде възможност на областните управители и кметовете на общини да получат информация за имотите, за които в регистрите липсват документи за собственост. Удължаването на срока ще даде и възможност за индивидуализиране на имотите и тяхното установяване на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти.

Очаква се НС да приеме и процедурни правила за условията и реда на изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към ВСС. До 30-и януари на 2015-а година в Комисията по правни въпроси ще се приемат предложенията за кандидати.