Красен Кралев търси помощ от Малта за допинг-лаборатарията ни

Кани руски инвеститори за спортни обекти

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев потърси съдействие от посланика на Малта у нас Лино Бианко България да получи лиценз за Националния антидопингов център. Той бе създаден при предишното правителство на ГЕРБ, като тогавашният кабинет на Бойко Борисов отпусна 9 млн. лева.

Красен Кралев се обърна към дипломата, когото прие в спортното ведомство, тъй като малтийския му колега Крис Агиус е един от тримата представители на страните от ЕС в учредителния борд на Световната антидопингова агенция. Посланикът се ангажира да съдейства за среща между двамата министри през януари или началото на февруари.

Спортният шеф и Лино Бианко обсъдиха и традиционно силните връзки в областта на младежта и спорта и възможността за обмяна на опит и методики между двете страни. На срещата бе подчертан факта, че в Малта работят по договор с местни, национални и клубни отбори доста български футболисти и треньори.

„Нашето правителство гледа на спорта не просто като на спорт, а като средство за възпитание и култура и изграждане на личността. Спортуването е много добър начин за контрол на агресивното поведение при децата“, подчерта посланика. Лино Бианко даде пример със собствения си син, който когато бил на 8 години намирал за изключително забавно да „убива“ играейки на компютърни игри.

Безспорно, усилията трябва да са насочени към мотивиране на децата към физическа активност като алтернатива на седенето пред компютрите и гледането на телевизия по цял ден, съгласи се Красен Кралев. „ Медалите са важни, но здравето на децата е по-важно и затова програмата на нашето министерство предвижда увеличаване на бюджета за развитие на спорта при децата“, посочи министърът.

Чрез посланика спортният шеф отправи покана към малтийските спортисти да се запознаят с чудесните условия и съоръжения, които нашите бази предлагат за предолимпийска подготовка.

Ден по-рано, във вторник, Красен Кралев се срещна и с руския посланик Юрий Исаков. Министърът предложи руски предприемачи да инвестират в изграждането на спортни съоръжения у нас.