АПИ и общините съвместно ще ремонтират пътища на територии с население до 100 000 души

Политика

10-12-2014, 14:31

Снимка:

bg.wikipedia.org, MrPanyGoff

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гласуват промени в Закона за пътищата

Парламентът прие промени в Закона за пътищата

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пътищата, според които ремонтът, изграждането и поддържането на републиканските пътища в границите на урбанизираните територии с население до 100 000 души ще става по договореност между Агенция „Пътна инфраструктура” и общините, предаде „Фокус”. Изменението беше подкрепено със 106 гласа „за”, 15 „против” и 19 „въздържали се”. Според вносителите от ГЕРБ промяната ще осигури непрекъсната, безопасна и нормална експлоатация на пътищата, включително и при зимни условия.


Един от вносителите на промените в закона - депутатът Цветомир Михов - обоснова промените, като заяви, че защитава интересите на гражданите да се движат по нормални и почистени пътища.


Народният представител от АБВ Народното събрание Росица Янакиева обясни, че предоставените средства при евентуално споразумение между която и да е община и АПИ не се отнасят само и единствено за зимната поддръжка. „Това са средства, с които следва да се извършва целогодишна поддръжка на този участък”, заяви тя. По нейните думи е необходима редакция между първо и второ четене, която да обезпечи нормалната функция на закона.


Депутатът от БСП лява България Мая Манолова посочи, че преди миналогодишната редакция кметовете на общините са се оплаквали непрекъснато, че тези съвместните споразумения между агенцията и тях се подписват от позицията на силата, имат финансово отношение в пъти по-ниско от договора, който е сключила АПИ с фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа извън границата на населеното място, в резултат на което републиканските пътища на територията на общините са оставали на общините.