Правителството предостави допълнителни средства за насърчаване на спорта в средните и висши училища

Близо 40 хиляди лева ще бъдат дадени за стипендии на ученици със спортни успехи

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 32 940 лв. за изплащане на стипендии на учениците за постигнати успехи в областта на спорта. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 42 стипендии, съобщиха от правителствената информационна служба.

Програмата беше приета през м. април т. г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

Реализирането на предвидените мерки ще позволи ранно откриване, насочване и осигуряване на закрила на деца с изявени спортни заложби и създаване на спортен резерв, насърчаване и подпомагане участието и достойното им представяне в състезания от държавния и международния спортен календар, създаване на мотивация и положителна нагласа в децата за системни занимания с физически упражнения и спорт и стимул за постигане на спортни резултати.

С друго постановление Министерският съвет одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 513 714 лв. за изплащане на минималните диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт във висшите училища. Средствата се предоставят във връзка с изпълнение на политиките в областта на студентския спорт и се осигуряват ежегодно със Закона за държавния бюджет, като се разходват на базата на представени разчети за броя на студентите и курсантите във висшите училища.