Парламентът освободи Велизар Енчев от комисия в парламента

Политика

10-12-2014, 12:28

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Валери Симеонов: Енчев трябваше да бъде изключен за наказание

Предложението направи Валери Симеонов, Мая Манолова го защити

Напусналият парламентарната група на Патриотичния фронт Велизар Енчев бе отстранен от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Предложението, одобрено с 98 гласа „за”, бе направено от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов, който го мотивира именно с абдикацията от партийна обвързаност на Енчев. В защита на независимия вече депутат се обяви социалистката Мая Манолова, която нарече отстраняването му „дискриминация, предаде bTV.

Енчев обясни решението на председателя на НФСБ с неговото нежелание пенсионерите да имат свой представител в комисията. „Валери Симеонов иска да блокира нещо много важно, моето предложение за 13 пенсия - ¼ от нея за най-бедните пенсионери”, посочи Енчев и добави, че това е важен политически акт, послание към българските пенсионери, че техните интереси не са важни за тази зала.

Мая Манолова от "БСП - Лява България" предложи гласуването на това предложение да бъде отложено, тъй като според правилника на НС независимите народни представители имат право да участват в две комисии. „Тези, които не членуват, да не им се отнема възможността да участват в комисии, защото тази мярка е дискриминационна по отношение на хората, които не членуват в ПГ. Това е справедливо и честно към народните представители”, предложи тя.

В реплика Десислава Атанасова от ГЕРБ вплете изказването на Мая Манолова в духа на деня за защита правата на човека. Според нея социалистката е решила да защити Велизар Енчев, но не е запозната с правилника на Народното събрание, въпреки че е присъствала при обсъждането в комисия.

Валери Симеонов от своя страна коментира думите на Велизар Енчев, посочвайки, че той е напуснал доброволно ПГ и няма как да бъде представител на ПФ в комисиите. „Няма място за излишни емоции. Енчев не е в този парламент като представител на въображаеми пенсионерски съвети, а като народен представител от софийска област от листата на ПФ. Ако може да се говори за достойнство и морал на един народен представител, който е напуснал дадена група, е редно да напусне и НС”, посочи той.

Мая Манолова в реплика на изказването на Симеонов заяви, че не бива да се бъркат взаимоотношенията в едно дружество или фирма с тези в българския парламент. „Народните представители биват избирани от гражданите, а вписванията и назначенията се случват в частните и държавните фирми. Енчев е избран за народен представител и е престанал да бъде ваш служител. Това е българският парламент, а не управителен орган на едно или друго дружество”, подчерта Манолова.