Започват засилени проверки на интернет търговията по празниците

Крими

10-12-2014, 12:01

Снимка:

mixmedia.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Комисията за защита на потребителите ще следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците.  Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в КЗП са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили. 

След проверка е установено, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, като до момента собственикът не може да бъде открит. Първата подадена жалба в КЗП срещу сайта е от началото на ноември. 20 от сигналите вече са предадени на Полицията за предприемане на действия по компетентност. Изпратено е писмо-покана към търговеца да се яви в Комисията за защита на потребителите, като е посочен срок, който към момента все още тече.

 В правомощията на КЗП е да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на Икономическа полиция.

Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците, министърът на икономиката призовава гражданите да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередности да сигнализират КЗП. 

От комисията съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата, с наложен платеж при получаване на стоката.  Отговорното министерство ще наложи строг контрол срещу подобни практики от нелоялни търговци и ще продължи усилията за защита на  правата на потребителите.