Трапезата за Бъдни вечер по-скъпа

Ошавът и ядките златни на софрата

Софрата за Бъдни вечер може да ни излезе най-скъпата по празниците, макар и да е изцяло постна. По „традиция" цените у нас, вместо да падат, се вдигат преди големите празници. А в момента голямото поскъпване е точно при продуктите, с които се спретва менюто за благословената вечеря.

 Дори и сладкият ошав за Бъдни вечер ще е солен. Задължителният компот от сушени плодове тази година излиза златен, писнаха потребители. Правейки сметка за поскъпването на различните продукти, с които се вари ошавът, те изчисляват, че пликче от 300 грама на пазара ще им излезе петарка. Ако решим да внесем екзотична нотка в родната традиция и сложим плодове като ананас, киви, фурми, ще се бръкнем с още поне 5 лева за същия грамаж.

 Обикновено ошавът се вари от сушени ябълки, круши и сини сливи, но към тях могат да се добавят и сушени череши, кайсии и стафиди. Плодовете също се варят и подслаждат със захар или мед. Лошата плодова реколта тази година неминуемо се отразява на цените в посока нагоре, макар много от сушените плодове, дори и най-традиционните у нас, да са вносни. Оплакването на пчеларите за масова мор по пчелите, доведе и до скок на меда с 2-3 лева в сравнение с миналата година.

 Заедно със сухите фрукти почти двойно поскъпнаха и ядките. Килограм суров микс, и то не в лъскав магазин, а в павилион на столичния Женски пазар, вече е над 20 лв., като доскоро се продаваше за към 16. Продавачката не крие, че вдигането на цената е отскоро - „от 20-ина дни", но обяснява, че е заради поскъпването на тока. Гневен клиент пък й отвръща, че той си е купил само сурови ядки, а не печени, та да им е по-висока цената вследствие по-скъпото електричество. Жената зад щанда го прекъсва с „е то и транспорт и т.н. има". На което купувачът избухва: „Ама вие да не возите стоката си с ток - с трамваи, с тролеи?".

 Боб чорбата, както „Всеки ден" вече предупреди, ще е направо луксозна на Бъдни вечер. Обикновеният фасулец прескочи 5-те лева килото, и то „от производител". А екстрите като смилянския фасул надминават 10, дори 12 лв. за килограм. Така и пълнените с боб сухи чушки ще са истински брилянти, още повече че една-единствена изсушена пиперка се продава за по 70 стотинки и даже за левче. За по-евтина бобена чорба може да се разчита на вносен боб - китайски, индийски, но пък трябва да се има едно наум, че тогава сметката за тока ще набъбне - вари се с часове и пак „дрънка" накрая.

 Киселото зеле за сармичките и другите туршии също жестоко натежават откъм цена на софрата в тихата и свята нощ. Тази година зелето за бидоните удари рекорди - левче за килограм. А ако се разчита на купешко кисело зеле и на туршии като гарнитура за греяната ракия, пак се вади по петолевка, но за около половин килограм, пише "Всеки ден".

 Дори и „простата" тиква за тиквеника на Бъдни вечер се надигна нагоре по цена. С наближаването на празниците традиционната цена от 50 стотинки вече е почти невиждана. Белите тикви се кипрят за по 70 ст., а цигулките „свирят" за най-малко левче на кило.

 

Само пиячката на промоция

 

Единствено пиенето може да топли на Бъдни вечер тази година не само с алкохолното си съдържание, но и с по-евтини цени. Търговци масово се развихриха с промоции за твърд и по-мек алкохол още от преди Никулден. Ракия от добри марки спадна и под 10, даже към 8 лв. бутилката. За 6-7 лв. може да се купи хубаво италианско, испанско и дори френско вино - бяло, розе, червено. Бира пък се предлага по два лева за 2 и дори за 3 литра.