Вестниците в сряда, 10 декември

Най-доброто от печата

10-12-2014, 06:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мъгла за Коледа, сняг за ЧНГ


"24 часа"
Мъгли и ниски облаци в равнинната част на страната, слънчево и по-топло в планините ще е по коледните празници. След това се очакват нови валежи. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.
От началото на декември в Рило-Родопската област валежите са 120-180 литра на квадратен метър, което е 2 пъти месечната норма. Предстои обаче по-спокоен период. Още утре следобед слънцето ще се показва над Южна България. Утре ще се заоблачи и главно в южните и източните райони ще превалява дъжд, но слабо. В петък сутринта валежите ще спрат.
От запад облаците ще се разкъсват и следобед над по-голямата част от страната ще е слънчево.
В събота, неделя и понеделник в низините ще е мъгливо, най-трайно ще се задържи мъглата по поречието на Дунав. Там ще е и най-студено. Дневните температури няма да надхвърлят 1-2 градуса, докато в планините може да достигнат и до 12 градуса.
Във вторник постепенно ще се заоблачава, но няма да вали. По-динамично време с превалявания се очаква в периода между 17 и 20 декември. Първо ще вали дъжд, но с понижаване на температурите ще се обърне на сняг. Сняг ще вали и над планините.


Медицинска грешка: Уволниха лекари, оперирали здрава ръка на дете
"Труд"
Двама лекари са уволнени дисциплинарно след като оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишната К. К. от София.
Това е резултатът от проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, позната като медицинската ДАНС. Разследването на специализирания орган започна на 5 ноември т. г. след запитване на екипа ни и жалба от бабата на пострадалото дете. Резултатът пристигна в “Труд” вчера.
Всичко започнало на 3 ноември т. г., когато родителите завели момиченцето за планова операция в столичната болница по ортопедия. Лекари от Втора ортопедична клиника поставили диагнозата „стенозиращ тендовагинит на левия палец”, пише в документите от проверката на медицинската ДАНС. Още докато майката кърмела момиченцето, близките установили че палецът на лявата му ръка постоянно бил свит и то не можело да го разтвори до край. „При опит да се изправи той „прещраква”. А в анамнезата няма данни за подобно заболяване на палеца на дясната ръка”, отчитат експертите от “Медицинския одит”.
Лекарите обяснили на родителите каква интервенция ще се извърши и майката разписала декларацията за информирано съгласие за предложеното лечение, показват документите.
Операцията била извършена на 4 ноември. Близките обаче изтръпнали, когато видели, че е бинтована здравата дясна ръка, а не лявата.


Пожар спря Канал 3 за неопределено време
"Сега"
Пожар избухна в сградата на телевизия Канал 3 на ул. "Арх. Петко Момчилов" в столичния жк "Сердика". Огънят е пламнал малко след 19.00 часа и вече е потушен. Евакуирани са всички служители. Нанесени са материални щети, като е изгоряла техника.
Пожарът е тръгнал от сървърното отделение на телевизията, докато в ефир се е излъчвало публицистично предаване. Няма индикации за умишлен палеж, обяви пред Дарик програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова.
„Това, което се е случило, е, че се е самозапалил сървърът - това е паметта на една телевизия. Колегите подадоха бързо сигнал, а пожарната се отзова за две минути. Пушекът засегна намиращата се до Канал 3 Фен тв, в която имаше бременно момиче. То беше изведено навреме. Няма поражения в другите медии, единствената пострадала телевизия е Канал 3", разказа Стоянова.


Търсят ексшефа на ДАНС и в чужбина
"Монитор"
Бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който от петък е в неизвестност, може да е напуснал страната. Тази версия вече се разследва от полицията, научи „Монитор". За целта е разпратена снимката на ексразузнавач №1 до всички гранични пунктове у нас, на които се извърши проверка дали е засичан Сертов. Първо е била проверена базата на софийското летище, но там бившият шеф на ДАНС не е засичан. Предстои да се прегледат и всички записи от видеонаблюдението по границата, за да се види дали Сертов не е излязъл от страната с колата си. Освен това се преглеждат и записите от видеонаблюдението в София, за да се проследи в каква посока е потеглил от дома си Сертов.За последно той е видян към 18 часа в петък. Тогава той напуска семейното жилище, намиращо се на ул. „Княз Борис I", с личния си автомобил „Фолксваген Голф". Вкъщи оставя и двата мобилни телефона, които ползва. Според публикации в медиите същия ден Сертов е изтеглил от банка 8000 лв. и пред приятел си е направил резервация в хотел. Тази информация обаче не беше потвърдена.


Кола е блъснала кандидата за шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов
"24 Часа"
Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов е бил блъснат от кола в София. Той е жив, но състоянието му е тежко с много сериозна тазобедрена фрактура, съобщи Блиц.
Панов е в "Пирогов" с травми и комоцио. Лозан Панов тази сутрин е отишъл да тича в Южния парк и тръгвайки си на пешеходна пътека е блъснат от автомобил.
Лозан Панов бил връхлетян от автомобила в момент, когато излизал от спортуване в столичен парк.  Проверяват се версиите за нещастен случай или за опит за покушение.


Министър Москов: За мен е чест ДПС да ми искат оставката
"Труд"
За мен е чест ДПС да ми искат оставката. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов от трибуната на парламента.
„Преди 3 дни казах, че ще направя всичко по силите ми да осигуря сигурността на екипите на Спешна помощ. Ще трябва цялото общество да осигури сигурността в Спешна помощ, защото те работят за цялото общество. Това с какви думи съм го казал е отделен въпрос. И аз моля за извинение, ако съм обидил някого, но аз стоя зад смисъла на тези думи", каза Москов.
„Казах истината. От началото на годината има 227 нападения , ¾ от тях са в цигански махали. Аз съм виновен, че го казвам, и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?", попита министърът.


"Лудогорец" отпадна от евротурнирите след 0:4 в Мадрид
"Сега"
"Лудогорец" загуби с 0:4 гостуването си срещу "Реал" (Мадрид) в гр. В на Шампионската лига и приключи участието си в европейските клубни турнири този сезон. Головете за домакините вкараха Кристиано Роналдо в 19-ата минута от дузпа, Гарет Байл в 38-ата, Алваро Арбелоа в 80-ата и Алваро Медран в 88-ата.
"Лудогорец" се опита да играе равностойно, но всичко приключи в 19-ата минута, когато бразилският халф на разградчани Марселиньо спря топката с ръка на голлинията в опит да предотврати гол. Последва червен картон за него, а Роналдо отбеляза отсъдената дузпа.
Въпреки допуснатите 4 гола, вратарят на "Лудогорец" Владислав Стоянов се представи отлично и спаси шутове на Бейл на три пъти, на Иско, Фабио Коентрао и Хавиер Ернандес. "Лудогорец" пък в нито един момент не се прибра да играе защитно, въпреки класата на съперника си и, въпреки че бе останал с 10 души.


8 000 младежи с работа за Нова година
"Стандарт"
Бизнесът подаде 16 000 заявки в бюрата по труда само за месец
Нова година - нова работа. Това пожелание ще се осъществи за близо 8000 младежи още в първите дни на 2015 г. Наемането им ще стане възможно, след като Брюксел преведе авансово 22 млн. лв. за старт на първата оперативна програма от новия период 2014-2020 - "Развитие на човешките ресурси". Тя бе одобрена преди седмица от ЕК, а бюджетът й е 2.136 млрд. лв. 35 млн. лв. от тях вече са предвидени за стажове за млади безработни на възраст до 29 г. според придобитата в училище или университет специалност. Те ще трупат опит 6 месеца във фирми от реалния сектор, като заплатите (минималните за професията) и осигуровките им се покриват от европейската програма. През септември т.г. дори бе обявена процедура за набиране на заявки от бизнеса и само за месец в бюрата по труда бяха подадени близо 16 000 заявки. Предишното служебно правителство се надяваше с актуализацията на бюджета да се намерят около 10 млн. лв., за да стартира стажантската схема още преди да бъде одобрена от Брюксел, но тогава пари не се намериха.
Сега шанс за първа работа имат и младежи, завършили средно образование, но без професия. С помощта на наставник те ще могат на реално работно място да овладеят занаят. Ако стажантите бъдат наети после за постоянно във фирмата, през първите 6 месеца програмата ще покрива осигуровките им.

 
България е готова за празниците
"Новинар"
Коледни базари радват хората в 12 града
Цяла България е в пълна готовност за идващите празници. Страната вече е оборудвана със стотици коледни дръвчета, които да повдигат настроението на хората и да карат най-малките да се усмихват. Постепенно във всички големи и не чак толкова големи градове в страната грейнаха коледни елхи, отрупани с празнична украса.
Още в първия ден на месеца кметът на София Йорданка Фандъкова откри 25-метровата елха на столицата, украсена с над 8500 метра гирлянди и светлини. Освен естественото дръвче пред хотел "Рила" всички главни улици и по-големи сгради блеснаха, като за целта общината е похарчила около 50 000 лева за нова украса.
На студентския празник засия и модерното дръвче на Русе, което е изкуствено и целите му 18 метра са покрити със светодиоди. Седмица след идването на празничния месец всички градове се радват на своите елхи, а картинката се завърши от снежинките, които започнаха да прехвърчат над цялата страна вчера.
Със застудяването на времето идва и звездният момент на ледените пързалки. Само в София те са около 5, без да броим така модерните пързалки, които изникнаха в почти всеки мол. Най-голяма си остава тази на езерото „Ариана”, която със своите 1400 кв. метра е най-голямата на Балканите. С ледения атракцион могат да се похвалят и в Пловдив, Добрич и Бургас, като цените в цялата страна варират между 3 и 5 лева.
Докато едни се любуват на красотата на зимата, а други се забавляват върху леда, трети чакат зимата заради коледните базари. Такива тази година вече има в София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Добрич, Благоевград, Хасково, Тутракан и Берковица.
В столицата традиционно софиянци ще могат да пийнат греяно вино и да послушат коледни песни в градската градина на площад "Батенберг". В Пловдив това настроение ще се носи от площада пред пощата или от мола. За бургазлии то ще е на площад "Тройката", а за русенци в центъра на града.