ООН иска наказания за бруталните методи при разпити

ЦРУ е платило 80 милиона долара на двама души да извършват мъчения

От Организацията на обединените нации поискаха наказания за "архитектите" на методите за мъчения, прилагани при разпитите на преполагаеми терористи.

В изявление на специалния докладчик по човешки права Бен Емерсън се заявява, че отговорните за това трябва да бъдат съдени. ООН забранява такива лица да имат имунитет срещу съдебно преследване и САЩ са длъжни да не ги укриват. "Време е за действия", пише още там.

Така ООН коментира публикувания доклад от общо 6000 страници, в който са представени методите и действията на ЦРУ по задържането и разпитването на предполагаеми терористи след 2001 година. Чрез методите не е била получена важна разузнавателна информация, подчертава се в доклада. От него става ясно, че ЦРУ са държали 119 предполагаеми терористи в тайни затвори на агенцията по света.

В изявлението се казва, че огласеното в доклада потвърждава онова, което международната общност отдавна вече знае - че на високо ниво в администрацията на бившия американски президент Джордж Буш е провеждана политика на системни престъпления и тежки нарушения на човешките права.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе обвинено в провеждане на брутални методи при разпит на заподозрени терористи след атаките от 9/11 и подвеждане на Белия дом.

Това съобщи председателят на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ Дaян Файнщайн в прессъобщение.

Файнщайн заяви още, че от доклада се разкрива, че програмата за мъчения е била „морално, правно и административно подвеждаща и че тази нация никога повече не трябва да се обвързва с такива тактики".

Програмата на ЦРУ „е била далеч по-брутална от това, което хората са били карани да вярват".

Тя разкри, че ЦРУ е платило 80 милиона долара на двама души да извършват мъчения.

Американският президент Барак Обама обеща това да не се случва никога повече.