ООН ще възобнови доставките на храна за сирийските бежанци

Организацията спря помощите на 1,7 млн. души заради липсата на финансиране

Световната програма по прехраната възобновява доставките на продоволствена помощ за сирийските бежанци до дни след двуседмично прекъсване. През това време бяха набрани необходимите 80 милиона долара, съобщи агенцията на ООН в Женева, цитирана от bTV и ДПА.

На 1 декември организацията беше принудена да спре изцяло помощта си за 1,7 милиона сирийци, избягали в съседните страни от войната в родината си, тъй като дарителските страни не бяха осигурили обещаното финансиране.

Миналата сряда организацията на ООН поде кампания в интернет, в която се включиха 14 000 дарители - частни лица и представители на частия сектор, които предоставиха общо 1,8 милиона долара.

Заедно с допълнителните правителствени дарения събраната сума надхвърли 80 млн. долара - повече от достатъчно за покриване на нуждите от 64 млн. долара за декември.

„Събирането на такава сума за толкова кратко време е нещо безпрецедентно”, отбеляза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Ъртарийн Казън. Повечето от частните дарители са сирийци, следвани от американци и канадски граждани.

Същевременно Агенцията за бежанците на ООН призова богатите страни да покажат солидарност със съседите на Сирия, които приеха най-много сирийски бежанци. Съпричастността може да се изрази в обещания от страна на богатите страни да приемат част от бежанците.

От началото на войната в Сирия през пролетта на 2011 г. над 3,2 милиона сирийци избягаха в съседни страни, като например Ливан, Йордания и Турция и се превърнаха в тежко бреме за тях.