САЩ очакват нападения на терористи

Причината е публикуван доклад за дейността на ЦРУ

Съединените щати се готвят за нападения на терористи заради публикуването на доклад за дейността на ЦРУ. Вашингтон затегна мерките за сигурност в американските посолства и още стотици свои обекти по целия свят. Очаква се докладът да разкрие широко използване на мъчения от ЦРУ, предаде Нова телевизия.

Публикуването на изготвения от Сената доклад се чакаше отдавна. Той е силно редактиран - от общо 6 000 страници се публикуват само 480. Въпреки това, докладът съдържа разкрития за широка употреба на мъчения на десетки затворници, държани в тайни затвори след атентатите на 11 септември.

„Във войната с тероризма, разузнаването е една от най-важните ни линии на защита. Ако заловен терорист има информация за планирана атака, ние трябва да разберем какво знае”, заявява Джордж Буш.

Докладът заключава, че мъченията не са донесли важна информация. Освен това има данни, че ЦРУ са лъгали американското правителство за истинския мащаб на използване на незаконните техники на разпит. Въпреки това администрацията на Обама подкрепи публикуването на резултатите от разследването на Сената.

„Още в първия или втория си ден в Белия дом, президентът обеща, че тези техники на разпит ще бъдат преустановени. Президентът смята, че хората у дома и по света трябва да знаят какво се е случвало”, заяви Джош Ърнест, говорител на Белия дом. 

Публикуването на доклада се отлагаше на няколко пъти заради опитите на политици и военни да блокират изнасянето на секретна информация. Очаква се признанията за използване на мъчения да предизвикат антиамерикански протести. Около редица посолства на Съединените щати, засилените мерки за сигурност бяха видими още от началото на деня.