„Южният газов коридор“ става приоритет за Европа

Страните по „Южен поток” няма да получат компенсации от ЕС поради отмяната на проекта

Концепцията за „Южния газов коридор” се превръща в приоритетна след отказа на Русия от строителството на „Южен поток” стана ясно от думите на европейския комисар по делата на Енергийния съюз Марош Шефчович, съобщи ТАСС. "Първите количества газ по „Южния газов коридор” от Каспийския регион трябва да постъпят в Европа към 2019 година", заяви той след заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката.

"ЕС ще активизира строителството на газопроводи с местно значение в Южна Европа", каза още Шефчович. „ЕС ще активизира строителството на газопроводи с местно значение в Южна Европа за нейното съединяване с енергийните системи с останалите страни в ЕС в рамките на енергетическата концепция за „обединена Европа”. Ние също така трябва да проучим възможностите за допълнителни инвестиции в тази инфраструктура”, заяви Шефчович.

Междувременно стана ясно, че страните по „Южен поток” няма да получат компенсации от ЕС поради отмяната на проекта, заяви източник от кулоарите на срещата на ЕК и министрите на енергетиката на осемте страни –членки на Европейския съюз, участници в дадения проект, предаде „Фокус“, цитирайки ТАСС.

„Въпросите за компенсации не се обсъждат. Европейската комисия отчетливо разясни, че провалилите се съвместни проекти с трети страни не могат да бъдат повод за получаване на компенсации от бюджета на ЕС”, заяви източникът.