Радан Кънев: Проблемът с пенсиите ще е остър, колкото и пари да наливаме от бюджета

Приходите във фондовете на държавното обществено осигуряване са крайно недостатъчни, заяви Кънев

След като приходите във фондовете на държавното обществено осигуряване и особено фонд „Пенсии” са крайно недостатъчни да покрият дори тези нива на пенсии, естествено, че проблемът с пенсиите ще е остър, колкото и пари да успяваме да наливаме от централния бюджет. Това каза съпредседателят на ПГ „Реформаторски блок” Радан Кънев при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. в пленарна зала на първо четене, предаде репортер на Bulgariautre.
По думите на Кънев проектобюджетът за догодина е базов copy/paste от бюджетите на ДОО от миналото. „За да има балансиране на бюджета, трябва да погледнем и към входа му – сумите, които постъпват в него, и към изхода му – пенсиите, които се изплащат. Крайно време е да престанем неспособността на държавните контролни органи да си вършат работата”, подчерта Радан Кънев. Според него контролните органи ще трябва да работят много по-сериозно.
„Изправени сме пред две сурови алтернативи. Едната е земеделските производители да бъдат приравнени към другите самонаети лица. Най-вероятно ще има процес на дерегистрация. Другата алтернатива – всяка по-малка сума на минималния осигурителен доход означава, че сумата, върху която то се осигурява, не покрива минималната пенсия за страната. Например при ромските общности страшно много хора упражняват традиционни занаяти, за които получават под 420 лева. Да очакваме от тях да се осигуряват на 420 лева е несъстоятелно”, посочи депутатът.