Ивайло Калфин: Замразяването на възрастта за пенсиониране не решава нищо

Малките числа за отделния пенсионер означават много за цялата система, заяви вицепремиерът

Малките числа за отделния пенсионер означават много за цялата система. Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин при обсъждането на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. в пленарна зала на първо четене, предаде репортер на Bulgariautre.
Калфин каза, че се прилага т.нар. коефициент на заместване – когато един човек излезе в пенсия, каква е сумата, която може да го замести. „При нас е много по-нисък – 57% при среден осигурителен доход. Начинът да се решат проблемите там не е да продължаваме да поддържаме системата такава, каквото е”, подчерта Калфин.
Според него замразяването на възрастта за пенсиониране от миналото правителство е направено с аргумента, че през 2014 г. ще бъде намерено дългосрочно решение. „Поддържането на тази система и замразяването не решават нищо”, посочи Ивайло Калфин.
„В момента това, което правим, е да потърсим дългосрочното решение. То би могло да стане в началото на следващата година, като се заложат промени”, поясни той. По неговите думи един от вариантите е възрастта, стажът, включително на първа и втора категория работещи, професионалните и универсалните фондове поемат част от пенсиите.
„Тези фондове са разчетени така, че да плащат пенсии 9 години. С тази система ние гарантираме на хората ниски пенсии. Да потърсим съгласие не такова, което ще приеме този парламент, а ще го отхвърли следващият”, призова той и изрази увереност, че в обозрим период доходите на пенсионерите ще бъдат достойни и ще си позволят стандарт на живот, който заслужават.