Все повече българи търсят лекар в чужбина

Българските пациенти се лекуват предимно в Германия, Австрия, Белгия и Испания

Увеличават се молбите, които болни българи подават в здравната каса, за да получат планово лечение в страна от Европейския съюз, тъй като у нас то не може да им бъде осигурено. През миналата година 223-ма пациенти са се нуждаели от доктор зад граница, а от началото на 2014-а до 3 декември броят им е 276. Одобрените молби за миналата година са 117, за тази - 116.

Това показва справка на НЗОК, изготвена за „Труд". Често терапията в чужбина стига десетки хиляди евро, например лечение на тумор в мозъка чрез гама нож е 10 хиляди евро.

Българските пациенти се лекуват предимно в Германия, Австрия, Белгия и Испания. Сред диагнозите, които ги водят там, са усложнени състояния заради туморни образувания, неврохирургични операции, иновативни терапии, заболявания на сърцето при деца. Увеличават се обаче и отказите на касата за терапия зад граница - през м.г. те са били 17, докато през тази са 34.

Спешна и неотложна помощ без пари здравноосигурените българи обаче могат да получат във всяка страна от ЕС, ако покажат европейската си здравноосигурителна карта. През миналата година с нея са се сдобили 134 831 души, а до декември т.г. - 142 153-ма. Очаква се до края на годината техният брой да мине 150 000 българи. Документът се издава на над 650 места у нас, сред които са клоновете на ДСК. Най-често от него се нуждаят наши граждани, които работят в ЕС, и студенти, тъй като те не могат да запишат семестъра без европейската карта.

„Имали сме случаи, при които от днес за днес издаваме документа, тъй като студентът заминава за чужбина на следващия ден. А на други сме ги изпращали на адреса на университета им в Германия, Великобритания или Австрия", каза Калчо Хинов от консорциума, спечелил обществената поръчка за издаването на картата.