Вучков: МВР няма да охранява линейките

Силовото министерство не разполага с необходимия ресурс

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков отхвърли категорично възможността патрули на полицията да охраняват линейките, които влизат в ромските квартали. Според него МВР няма такъв ресурс, информира БНР. 

„Всяка линейка да бъде придружавана от патрулка - това просто няма как да стане по няколко причини. Първо, че ние не можем да осъществяваме мащабна охранителна дейност на всички държавни служители, защото след това ще трябва да охраняваме данъчни, горски стражари“, категоричен бе силовият министър.

„Има проблем с нападенията над лекари, които оказват спешна медицинска помощ и по тази причина децентрализирахме решаването на проблема, така че по областни дирекции ще си направят срещи между полицията и Спешна помощ и ще решат кога и в кои квартали да се оказва такова съдействие“, обясни Вучков и разясни, че и и досега е оказвано. 

„Сега очевидно в няколко региона в страната трябва да стане по интензивно, но още нещо искам да кажа, МВР не събира данни за етническия произход на лицата, които са предполагаеми извършители на престъпления. Това е категорично. Такава информация ние не събираме и не сме предоставяли, включително и на здравното министерство“, заяви министърът на вътрешните.