Андрей Новаков: Европейските институции отново връщат доверието си към България

Трябва да го запазим с категорични резултати в работата си, смята евродепутатът

Повече от всякога Европа е на регионите. И с инструментите на политиката на сближаване, хората биха могли да пипнат, да усетят европейската солидарност лесно. Това заяви в интервю за Bulgariautre най-младият евродепутат Андрей Новаков, член на Комисията за регионално развитие и заместник в комисиите по бюджети и бюджетен контрол в ЕП.

Прекрасни примери за това са десетките реализирани проекти по времето на първия кабинет „Борисов“ – като започнем от пречиствателните станции, минем през автомагистралите, парковете и санираните училища и детски градини. От друга страна бюджетът е неизменно свързан с кохезионната политика и респективно с регионалното развитие. Единствената успешна формула за работа, която виждам на този етап е умел баланс и максимални усилия от моя страна и в трите ресора, посочи Новаков.

Попитан ще успее ли България да си върне доверието на европейските ни партньори, евродепутатът отговори: „Видяхте какво посрещане имаше премиерът Борисов в Брюксел само преди няколко дни. Знаем още, че едва броени дни след сформирането на правителството средствата по ОП „Околна среда“ вече бяха „размразени“, а наскоро комисар Кристалина Георгиева обяви, че същото следва и по програма „Регионално развитие“. Това е ясен знак, че доверието в България от страна на европейските институции отново се възстановява. В този ред на мисли тази цел е до известна степен постигната, но е процес, който трябва да бъде поддържан във времето с категорични резултати, които съм сигурен, че страната ще покаже.

Колкото до настроенията в ЕП,  съдейки по отношението на останалите колеги към нас, отношението към България е повече от добро. Това пролича след срещата на премиера Борисов с председателя Мартин Шулц. Нещо, което бе блян през последната година и половина, посочи Новаков.

Целия разговор с евродепутата Андрей Новаков четете в рубриката "Интервю"