Разплащат по спешност 106 млн. лева по ОП „Регионално развитие” до края на годината

Животът

09-12-2014, 11:57

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

25 са рисковите проекти по ОПРР до края на 2015 г.

106 млн. лева спешно трябва да бъдат разплатени до края на 2014 година по Оперативна програма „Регионално развитие”.  Важно е да не загубим нито лев от тази сума, защото всичко, което загубим, Европейската комисия записва като минус и с толкова се намалява бюджета  на програмата за следващия програмен период. Това съобщи в Пловдив министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тук тя откри 15-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата.  

Министър Павлова каза още, че 25 са високо рисковите проекти до края на 2015 г., които са на стойност 380 млн. лева и по тях е възможна загубата на средствата от ЕС. Министерството на регионалното развитие ще се следи ежедневно тяхното изпълнение. 

При тях договорите  са сключени с огромно закъснение поради дълга тръжна процедура,  дълъг процес на обжалване, както и в рамките на изпълнението им има закъснение. Сред проектите са Скоростната северна тангента на София, Ларгото и др.

Министерството на регионалното развитие разработва и списък с резервни проекти за близо 280 млн. лева, уточни Павлова. Общо 751 са проектите, които се работят в периода 207-2013 година на обща стойност 3 млрд. 100 млн. лева. 75 % са вече разплатени по текущите проекти. Също толкова са договорени и за следващия програмен период, уточни Лиляна Павлова.

Тя уточни, че вече ще се работи по типова докумунтация, която ще отстранява проблемите по Закона за обществените поръчки.