Отвориха саркофаг на египетска мумия на 2500 г.

Новините

09-12-2014, 11:25

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Музеят "Фийлд" притежава мумията от 1920 година

Учени от музея "Фийлд" в Чикаго отвориха дървения саркофаг на древноегипетска мумия на 2500 години, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Деликатната операция била извършена под ръководството на специалиста от музея Джей Пи Браун. Учените извадили за анализ и консервация мумията на Миниридис, син на свещеник.

Тя трябва да бъде специално подготвена за участие за предстоящата изложба "Мумиите: Картини от отвъдното", която ще бъде открита през месец септември догодина в Природонаучния музей на Лос Анджелис. През 2016 година пък и предстои гостуване в Природонаучния музей в Денвър.

Музеят "Фийлд" притежава мумията от 1920 година, припомня агенцията. Тя била получена като дар от Чикагското историческо дружество. Тя е част от богатата колекция на музея, съставена от 30 мумии от Египет. "Винаги има опасност артефактът да бъде повреден, коментира Браун. Поради тази причина се опитваме нашият контакт с мумията да бъде сведен до стриктния минимум".

Още преди отварянето на саркофага е било ясно, че мумифицираните останки на детето са били повредени. Това проличало от предварителна рентгенова снимка. Долните крайници били откъснати и отчасти отвити от ленените бинтове. Покровът и маската били посукани и изместени настрани. Всичко това трябва да бъде поправено, преди мумията да потегли към изложбата.