Язовир "Пловдивци" слага край на проблемите с водоснабдяването на 60 селища в Родопите

Животът

09-12-2014, 15:30

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

200 души ще бъдат ангажирани в строителните дейности

С построяването на язовир „Пловдивци ще се реши въпросът с водоснабдяването на над 60 населени места в общините Рудозем и Мадан и част от община Смолян. Тези селища сега се снабдяват с вода от локални източници, а това е причина за режим на водата през лятото и лошото качество на водата.

Това съобщи пред Радио Пловдив областният управител на Смолян Недялко Славов. Той обяви, че днес е един паметен ден за Смолянска област, тъй като строителството на този язовир се чака от повече от 30 години. 

Както вече съобщихме, по-късно днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще подпише договора за строителство на водното съоръжение и на пречиствателната станция за питейни води към него. 

Недялко Славов припомни, че сагата „Пловдивци” започва преди повече от 30 години – пез 1982-ра година. Към момента са построени само 17 метра от язовирната стена, а това е около 30 % от цялото съоръжение – информира областният управител. Той допълни, че язовирът е върху площ от 160 декара, предвижда се капацинетът му да е около 2,5 милиона кубически метра вода. 

Строителството ще се осъществява от консорциум между български, испански и руски фирми, предвижда се около 200 души да бъдат ангажирани в строителните дейности. Финансирането е от Международната банка за възстановяване и развитие. Срокът за завършване на обекта е две години.