Андрей Новаков: Все повече млади хора участват в политиката, бизнеса и науката

Това е световна тенденция и реалност, заяви най-младият евродепутат

Дълбоко убеден съм, че да си млад означава повече предимства, отколкото недостатъци. Както в живота, така и в политиката не е важно на каква възраст си, дали си мъж или жена, християнин или мюсюлманин. Важно е какъв човек си, какви качества имаш и на какво си готов. Това заяви в интервю за Bulgariautre най-младият депутат в Европейския парламент – Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП.

„Аз приемам младостта като един от най-големите ми стимули за работа. Нека да дам няколко примера. Много от новоизбраните депутати след изборите в Украйна са на възраст около и дори под 30 години. Именно на тях разчитат украинците, когато говорят за бъдещето на страната си. Външният министър на Австрия, Себастиан Курц, е на 28 години. В Канада 20-годишен стана депутат, а в Съединените щати 22-годишен бе избран за кмет. В Швеция през 2010-та година 18-годишен бе избран за депутат в парламента. Има и много други примери в световната политика. Това е все по-често срещана реалност. И все повече млади хора се появяват в политиката, в бизнеса, и в науката. Така например 14-годишен юноша във Великобритания работи успешно по създаване на термоядрен реактор, като се превърна в най-младия в историята, постигнал такова нещо. 15-годишен в Съединените щати наскоро откри нов начин за ранна диагностика на рак на панкреаса“, коментира Новаков.

Той заяви още, че Европейският парламент е много повече от трибуна. Той е възможност, която България трябва да използва максимално. След Лисабонския договор, ролята на ЕП е още по-голяма, а това изисква много работа по същество от наша страна. Що се отнася до отговорностите – съзнавам какви са те и ще дам повече от всичко, за да отговоря на очакванията, подчерта Новаков.

Попитан как вижда преодоляването на проблема с младежката безработица, той отговори: „Безусловно безработицата и особено младежката безработица е бич, както за страната ни, така и в Европа. Тя обаче е следствие от редица проблеми, тя е симптом, причинен от по-сериозно заболяване. Лечението, за мен, минава през структурни промени в няколко ресора, сред които и образованието.  Отдавна в цял свят се търсят и се ценят уменията, не само дипломите. За мен е ясно, че едни от възможните отговори  на този проблем е както насърчаване на младежкото предприемачество, дуалното образование,  облекчаване на административната тежест и бюрокрацията, особено за започване на нов бизнес и накрая, но не на последно място – креативна икономика. Тази, която създава огромна добавена стойност, добре платени работни места и е по-екологична в сравнение с традиционната индустрия. Ролята на държавата е да създаде условията. След това предприемчивите хора няма да питат за работни места. Те ще създават такива“.

Целия разговор с евродепутата Анрдей Новаков четете по-късно в рубриката „Интервю“