Петко Сертов - отвлечен или убит? (обзор)

Крими

09-12-2014, 06:27

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уволниха Петко Сертов от БОРКОР

Издирват бившия председател на ДАНС Петко Сертов

Петко Сертов, първият шеф на ДАНС, е в неизвестност от петък вечерта. Полицията го издирва по сигнал на съпругата му. Оставил е мобилните си телефони вкъщи, качил се е в голф пред блока, в който живее, и оттогава няма и следа от него.

Основната полицейска версия е, че или е убит, или е отвлечен, информира "24 часа". Изтеглил 8000 лв. в деня на изчезването си, а според негови приятели е бил резервирал стая в хотел.

"Петко Сертов е много отговорен и високоинтелигентен човек. Първо щеше да каже на съпругата си къде отива. Това, че не е взел мобилния си телефон, говори за някакъв проблем. Би си оставил телефона само ако е бил принуден", каза Зоя Димитрова, която беше говорител на ДАНС по времето, когато Сертов оглавяваше агенцията.
"Не виждам причина да изчезне по този начин, нито някой да му посегне. Той беше кротък човек. Изненадан съм", каза пред "24 часа" адвокат Виктор Михайлов, с когото Петко Сертов се явяваше като свидетел в съда.

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов изчезна мистериозно в петък вечерта. Вече 3 дни близките му нямат информация за него.

Сертов е оставил двата си мобилни телефона вкъщи. Излязъл е от блока до военното НДК в центъра на София, където живее в апартамент на 12-ия етаж. Качил се е във "Фолксваген Голф" и е тръгнал по улица "Княз Борис I" в посока бул. "България".

Сигнала до полицията е подала съпругата му Емилия в събота преди обяд, след като Сертов не се е прибрал. Вчера министър Веселин Вучков потвърди информацията, че бившият шеф на ДАНС е в неизвестност и МВР го издирва, но отказа повече подробности.

"В петък сутринта го видях в градинката до блока. Разхождаше кучето си и беше в отлично настроение. Поздравихме се. По нищо не личеше да е притеснен. Петко Сертов не беше човек, който се занимава с корпоративни интереси или политически интриги", казва негов колега от службите за сигурност, който живее съвсем близо до блока на бившия шеф на ДАНС. Според него Сертов е оставил телефоните си вкъщи, защото не е искал да се установи местонахождението му по клетките на мобилните оператори. Това била обичайна практика сред хората, които знаят как може да се използва техниката за проследяване. Друг бивш колега на Сертов твърди, че той е бил "мек" като председател на ДАНС, трудно е вземал решения без съвети от високопоставени политици, но никой нямал лоши впечатления от него. Говорило се, че изнасял класифицирана информация без особена стойност от службата, след като напуснал поста на председател на ДАНС, но за това няма доказателства.

Три са основните версии, които повечето от познатите му очертават.

Първата е Сертов да е излязъл без мобилните си телефони, за да се самоубие по неизвестна причина. Той има законно притежаван пистолет. Никой обаче не знае Сертов да е бил тежко болен.

Втората версия е бившият председател на ДАНС да е тръгнал за планувано пътуване с хотелска резервация, без да съобщи на съпругата си, както твърди негов колега от БОРКОР.

Третата версия е да е притискан заради информация, която му е известна по служба от БОРКОР или ДАНС и тя да е застрашавала сериозни икономически и политически интереси.

В последната година и половина обаче Петко Сертов не е заемал висши държавни постове и е помагал на жена си в бизнеса.

Блокът на "Княз Борис I", където Сертов живее със съпругата, е под видеонаблюдение, установява проверка на "24 часа". На партера има супермаркет и салон за касови плащания. За обитателите на блока бившият контраразузнавач Петко Сертов е скромен и учтив човек, дори притеснителен. Никой от тях няма версия за къде е тръгнал той и каква е причината за мистериозното му изчезване. Последната публична длъжност на Петко Сертов е зам. -директор на БОРКОР. Той беше поканен там от премиера, след като напусна ДАНС през 2009 г. В БОРКОР Сертов работи до март м.г.

В декларацията пред Сметната палата е посочил, че той и съпругата му имат "Рено Клио" за 25 хил. лв., закупено през 2008 г.

Преди това са продали ситроен. Все още не е ясно дали фолксвагенът, с който е забелязан Сертов за последно, се води на негово име, или е на друг човек.
Съпругата на Петко Сертов Емилия е собственик на туристическа агенция "Деком". Има офис в центъра на столицата. Съпругът има участия в две сдружения с нестопанска цел .

Петко Сертов има по-голям брат, който също е работил в службите за сигурност. Тодор Сертов е главен секретар на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО. Бил е военен контраразузнавач в Държавна сигурност и дългогодишен дипломат.
Петко Сертов започва кариерата си във Второ главно управление на ДС през 1985 г. След закриването на службата през 1991 г. продължава кариерата си в ЦСБОП към МВР в сектор "Международен тероризъм". През 1997 г. напуска системата.

През 2005-а е назначен за секретар по сигурността към Министерския съвет. В началото на 2008 г. става шеф на ДАНС. Името му се свързва с това на съветника му Алексей Петров, който днес е подсъдим по делото "Октопод".  През 2011 г. изненадващо Бойко Борисов го назначава в БОРКОР.

Синът на Петко Сертов Детелин е студент в Страсбург. Той е обект на обсъждане от записан негов разговор с бившия червен депутат Младен Червеняков в Несебър на 11 юни 2011 г. Там Сертов казва на Червеняков, че ще посреща на летището евродепутат със сина си, за да ги запознае и Детелин да изкара там стаж. Според фейсбук профила на сина на Сертов в събота и неделя до обяд той не е имал информация за изчезването на баща си, защото се е забавлявал с приятели и е пускал емотикони с широки усмивки.
Момчето живее и работи в Брюксел и е сред инициаторите на младежкия клуб на АБВ в европейската столица.

Една от последните публични прояви на Петко Сертов е от февруари 2014 г., когато е в ложата на стадион "Васил Левски" на мач на "Лудогорец".