Борисов: Не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток” (обзор)

Българското правителство не е променяло позицията си по „Южен поток”

Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток”. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов относно „Южен поток” и документите, с които се е запознал по проекта. Той каза още, че към момента няма завършен финансов модел по проекта, тъй като настоящият вариант следва да бъде актуализиран. Борисов заяви, че тези два документа са пряко свързани с изясняване ползите за страната ни от изграждането на газопровода на българската територия.

Бойко Борисов съобщи, че на 15 ноември 2012 г. на общо събрание на „Южен поток” АД е подписан протокол, с който акционерите БЕХ и „Газпром” приемат окончателно инвестиционно решение с параметри: технически капацитет от общо 63 млрд. куб. метра газ годишно, дължина на основната тръба приблизително 540 км.; целеви срок за изкупуване на инвестицията - не по-дълъг от 15 години, считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия. Руската компания е разработила и предложила на БЕХ работен вариант на дългосрочен газов транспортен договор, който не е подписан. Представеният проект съдържа небалансирани клаузи. Дългосрочният договор съдържа и клаузи, явяващи се изключително неблагоприятни за България в качеството му на акционер, каза още Бойко Борисов.

Премиерът посочи и какви са данните от финансовия модел според работен вариант: вътрешна норма на възвръщаемост на собствения капитал – 8%; вътрешна норма на възвращаемост на собствения капитал през първите 15 години е 4.25%, както и 100% капацитет за „Газпром” при условие на полученото изключение за достъп на трети страни по директивата и намаление на тарифата след 2040 година.

Средният размер на годишният дивидент, който ще бъде задържан от БЕХ до 2023 – 2040 година са 65 млн. евро на година, като до 2023 година БЕХ няма да получава дивиденти, обяви Борисов. Той заяви, че средният размер на годишен данък печалба за 2016- 2040 година са 31 млн. евро, а общо за периода - 831 млн. евро.

Борисов зави, че приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” от данъци, такси, обороти, ще са повече, отколкото приходите от самия транзит. Премиерът каза още, че утре ще се проведе срещата на еврокомисарят с всички енергийни министри в държавите,които участват по трасето на „Южен поток”.