Bloomberg: Планът на Путин да изнася газ през Турция е нереалистичен

„Това е само шоу бизнес”

Когато президентът на Русия Владимир Путин заяви миналата седмица, че се отказва от проекта за газопровод към Европа на стойност 45 млрд. долара, минаващ по дъното на Черно море, той предложи план Б. Съгласно него Русия ще построи тръба до Турция, а руският газ ще стига до границата с Гърция, откъдето ще бъде насочен към останалата част на континента. Тази идея няма много по-голям шанс за оцеляване, отколкото първоначалния план А, коментира Bloomberg.

„Това е само шоу бизнес”, каза Неждет Памир, специалист по енергетика от Билкентския университет в Анкара. Огромна газова мрежа от Русия до Турция за доставка на пазарите в ЕС е нереалистична, добави той.

Всички пречки, които блокираха проекта „Южен поток”, планиран да премине по дъното на Черно море до България, най-вероятно ще подкопаят турско-гръцкия план.

Стагниращото търсене в Европа прави икономиките неатрактивни, ЕС не склонен на споразумения с Русия, докато украинската криза продълбава, а регионът търси алтернативни доставчици на газ от други части на света.