Само за ден - 5055 подписа срещу нов разкол в църквата

Общество

09-12-2014, 08:00

Снимка:

Блог Добротолюдие

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Интрига против Църквата е престъпление срещу вярата и българския народ*

Четирима епископи подкрепиха решението за втори викарий на Софийската митрополия

Само за един ден - вчера, са събрани 5055 подписа в подкрепа на решението на Негово Светейшество патриарх Неофит и на Светия Синод за избор на втори викарий на Софийската митрополия. Подписката представители на православните християни от столицата връчиха лично на Патриарха. 3339 души са подкрепили петицията с подписа си в православните храмове, а останалите – във Фейсбук, съобщиха за bulgariаutre.bg хората, които организират отпор на готвения протест срещу хиротонисването на архимандрит Дионисий в епископски чин. Според тях това е подписка "за единството на църквата и против разколниците, против протестанствaщите”.

"Дълбоко сме наскърбени от опитите да се омаловажи Църковната институция във Ваше лице и в лицето на Високопресвещените митрополити, членове на светия Синод. Подозираме, че това са опити да се манипулира общественото мнение, подобно на светските интриги, от лица, близки на духовните среди, но чужди на духовния живот, които десетилетия наред систематично и деструктивно настройват народа да си създава изкривена представа за църковна йерархия и духовенството в частност. Отношението към Вас, което ескалира в последните дни, силно ни притеснява, защото сме напълно убедени, че действията на определени кръгове целят да разклатят единението в Църквата, мира и духа на любов и братолюбие в Христа, които използват хора вътре в нашата общност, да подкопават доверието и да създават съблазни за другите с нездравата си християнска вяра и привидно благочестие", пишат християните до Патриарха.

"Волята на Негово Светейшество и Светия Синод, ние като предани свещенослужители, трябва да приемаме със смирение и послушание, защото така се изисква първо от Устава на БПЦ-БП и второ, защото за това сме дали обет при нашето ръкоположение", се казва още в петицията.

Междувременно споята подкрепа за "нареченния Стобийски епископ Дионисий" днес са декларирали и Тивериополският епископ Тихон - председател на църковното настоятелство на патриаршиата катедрала "Св. Ал. Невски", Величкият епископ Сионий - игумен на Троянския манастир, Белоградчишкият епископ Поликарий - викарий на Видинския митрополит, Агатополският епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит.