Министър Танева: Изплащаме до края на седмицата 66,5 млн. лева на животновъдите

Земеделците, засегнати от наводненията ще получат обезщетения, увери министърът

След актуализацията на бюджета в края на миналата седмица изплатихме националните доплащания за животните. Има направена организация до края на тази седмица да се изплатят и средствата за животновъдство по четирите схеми на европейските средства – общо 66,5 млн. лева”. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните в предаването „Още от деня” на БНТ.

"Тази лоша земеделска година, завършва по лош начин - бедствията продължават. Щетите за земеделските производители наистина са огромни, особено в населените места, където са залети площи. За тези стопани наистина предстои една трудна година. Зависи, разбира се, и от вида на засетите култури. Министерството на земеделието и храните ще приложи държавната помощ за обезщетяване на земеделските производители", добави тя. 

„Областни дирекции „Земеделие” – Ямбол и Сливен са в готовност при първа възможност и при подаване на заявления от земеделския производител да измерят съответните замразени площи и да бъдат обезщетени в следващата година”, подчерта министърът на земеделието и храните. По думите й, първостепенна грижа на държавата е все пак опазването на живота и здравето на хората, като от това се влияят решенията, които се взимат.