Веселин Вучков: Ще гарантираме деполитизирането на силовия сектор

Към този момент в МВР работят 47 768 служители – ведомството е на минимума на своите сили

Политическото ръководство на МВР ще гарантира деполитизирането на силовия сектор. Това заяви Веселин Вучков, министър на вътрешните работи след Националното съвещание на ръководството на МВР, предаде „Фокус“.

„Измина точно месец след избирането на новото политическо ръководство. То е решено да гарантира, че системата на МВР ще бъде деполитизирана и няма да се влияе от политическите амбиции на когото и да било. От наша страна ще прокарваме много ясна разграничителна линия между политическа и професионална дейност на структурата. Ще правим това както на национално, така и на териториално ниво“, съобщи Вучков.

„Към този момент в МВР работят 47 768 служители, като за последната година са напуснали 3716 души. Възнаграждения в МВР получават 47 768 служители, като в това число е администрацията и щатния персонал“, каза силовият министър.

„Съкращенията през последните години са малко над 19%. Тази година – 2014, от 1-ви януари до сега напусналите системата на МВР служители са 3716, а новоназначените са 1044. Реалното съкращение само за тази година е повече от 3000 души. Това е в контекста на бюджета, който се гласува в момента. МВР е на минимума на своите сили. Да изпълнява тежки антмиграционни задължения, които са концентрирани по границата ни с Турция, струва финансов и човешки ресурс на министерството“, обясни Веселин Вучков.

„Ограничен намаляващ бюджет и все по-реални искания от страната на гражданите да има повече ръководен състав в малките населени места, затруднява допълнително нашата задача. Трябва да изчакаме, за да видим с какъв бюджет ще разполагаме, но в началото на януари ще има административна реформа в МВР. Решени сме да го представим и съответно да го реализираме чрез законодателни и организационни действия“, посочи министърът на МВР.