Наднорменото тегло скъсява живота с 8 години

Затлъстяването засяга 1,4 милиарда души на възраст над 20 години

Затлъстелите млади хора могат да си скъсят живота си с повече от осем години и са предразположение към бъдещи заболявания и лошо здраве, предупреждават учените.

Смъртоносното въздействие на неправилното хранене и обездвижването е било количествено измерено в години за първи път с надеждата, че ще шокира хората, за да намалят теглото си, пише bTV.

Експерти от университета McGill в Канада, са изчислили риска от смърт от болести като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, които са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването. Учените са установили, че затлъстяването има потенциала да съкрати осем години от нормалния живот на човек и да оставите възрастните хора във влошено здраве цели 19 години преди смъртта им. Това означава, че затлъстелите хора на около 20 години може да се очаква да бъдат в лошо здравословно състояние около началото на своите 50 години, и да умрат на около 71 години, вместо средната стойност от 79 години.

Според изследването прогнозата за живот при хората с наднормено тегло намалява от 0 до 3 години, при затлъстелите тя намалява от 1 до 6 години, докато при свръхзатлъстелите - от 1 до 8 години. Най-застрашени са младите хора на възраст между 20 и 29 години. "Колкото по-голямо е индивидуалното тегло на един човек и в колкото по-млада възрастте той, толкова по-голям е негативният ефект върху неговото здраве, тъй като ще имат много повече години пред тях, по време на които се увеличават рисковете за здравето, свързани със затлъстяването, което може да се отрази отрицателно върху живота им. Изчисленията, които направихме, трябва да се окажат полезни за хората с наднормено тегло и здравните специалисти за по-добро оценяване значимостта на проблема и да обърнат значение на ползите от по-здравословен начин на живот, включително промени в диетата и редовна физическа активност", коментира Пол Глоувър, професор по медицина в университета McGill.

По данни на СЗО броят на затлъстелите се е удвоил от 1980 г. Наднорменото тегло засяга 1,4 милиарда души на възраст над 20 години, от тях от затлъстяване страдат над 200 милиона мъже и близо 300 милиона жени.

Изводът: свръхтеглото и затлъстяването могат да съкратят живота до 8 години, както и да намалят с до 19 години живота в добро здраве на засегнатите индивиди, а колкото по-млад е индивидът със свръхтегло, толкова по-значително това се отразява на здравето му.