Борисов: Експерти от всяка ПГ да обсъдят варианти за строителството на „Южен поток”

Нека да бъдем единни, апелира премиерът

Министър-председателят Бойко Борисов призова от парламентарната трибуна експерти от всяка парламентарна група да обсъдят варианти за строителството на „Южен поток”, предаде репортер на Bulgariautre. „Има различни модели – спрете се на един, отиваме на него. Нека да бъдем единни, да имаме позиция и това, което е плюс, ако може – да го използваме за държавата, да го използваме. Седнете – извадете лист по лист и напишете варианти”, апелира премиерът.

Депутатът от АБВ Кирил Цочев обясни, че има прескачане на искри отляво и отдясно. „Докато се прехвърлят тези реплики, енергийните потоци прескачат България”, добави той.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт попита: „Пред вас стои въпросът как ще бъдат защитени интересите на българската държава и на българския народ, тъй като България не е уведомена официално от руската страна”.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че ако се проследят повечето руски проекти, се вижда, че те нямат 100 % запълняемост. „Южен поток” е планиран като проект на загуба, който никога не би имал пряка печалба от своята дейност по простата причина, че няма нито един проект с руско участие със 100 % запълняемост. Русия никога не е дори мислила да изпълни изискванията на ЕК”, подчерта депутатът.
„До 2020 г. БЕХ няма никаква печалба при 100 % запълняемост. Призовавам министърът на енергетиката да направи анализ при средностатистическа запълняемост каква ще е печалбата. При средни условия за последните 10 години „Южен поток” ще бъде на загуба”, заяви Мартин Димитров.

Бившият енергиен министър в кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев увери, че българската държава няма да даде нито една стотинка по проекта, защото няма държавни гаранции. „Заемът, който взимаме, е на изключително изгодни условия. Единственото обезпечение са бъдещите приходи от дивидента. Целият риск се носи от руската страна”, посочи Стойнев.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет „Борисов” Делян Добрев подчерта, че единственият възможен вариант този проект да е на печалба е тръбата да е пълна на сто процента.