Рискът от ядрена война нараства

Предупреждението идва заради нарастващото напрежението в света

Необходими са спешни мерки за намаляване до минимум възможността за избухване на ядрена война, предупредиха над 120 висши военни, политици и дипломати от света, съобщи bTV, цитирайки "Индипендънт".

Преди започващата днес във Виена конференция за хуманитарното въздействие на ядреното оръжие експертите написаха писмо, в което твърдят, че опасността от такъв конфликт е "или подценена, или недостатъчно разбрана" от световните лидери.

Сред подписалите писмото има хора от различни среди в политическия спектър и от командната верига на НАТО.

"Напрежението между ядрените държави и съюзи в евроатлантическия регион, както и в Южна и Източна Азия остава заредено с потенциал за погрешна оценка и увеличаване", гласи текстът на писмото, адресирано до Себастиан Курц, външен министър на Австрия.

"В духа на студената война прекалено много ядрени оръжия в света остават готови да бъдат изстреляни в кратък срок, с което много се увеличават шансовете за инцидент", продължава обръщението.

По думите на експертите е необходимо по-добро управляване на кризи в конфликтни горещи точки и нови мерки за сигурност, като предупреждението е, че сигурността на атомните арсенали е незадоволителна, поради което ги превръща в потенциална мишена за терористи.