Бойко Борисов: Ще настояваме „Южен поток" да се строи по европейските правила

И до днес официална позиция на руската страна за спиране на проекта няма, уточни премиерът

Утре изпращаме Томислав Дончев и Теменужка Петкова и ще настояваме при спазване на европейските правила да се строи „Южен поток”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна, представяйки пред народните представители резултати от направената проверка и след събирането на всички документи по проекта „Южен поток”, предаде репортер на Bulgariautre.

„ Правителството не е променяло позицията си по отношение на проекта. Подкрепяме неговата реализация, но само при спазване на европейските правила. И до днес официална позиция на руската страна за спиране на проекта няма”, уточни премиерът.

„Задължително условие е изясняване на икономическите параметри на проекта.
Не фигурира и не е подписан дългосрочен газов транспортен договор. Няма завършен и финансов модел на проекта”, добави Борисов.

Той обясни, че проектът не отговаря на изискванията на законодателството на ЕС. „Има съществени разминавания по изискванията на достъп до трети страни, тарифа и оператор на газопровода, както и значително небалансирани клаузи”, заяви премиерът Бойко Борисов. Според анализа се предвижда нулева печалба след 25-годишната експлоатация на газопровода.

„След като има стартирана процедура на ЕК във връзка с избор на изпълнител на проекта, няма как българското правителство да предприеме каквито и да е действия за реализация на проекта”, каза още той.

„Аз продължавам да твърдя, че „Южен поток” е хубаво да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са много повече от това, което ни се обещава или се говори”, заключи Борисов. „Приходите, които биха дошли от изграждането на „Южен поток” – данъци, такси, обороти – със сигурност ще са повече, отколкото от самия транзит. Утре изпращаме Томислав Дончев и г-жа Петкова и ще настояваме при спазване на европейските правила да се строи „Южен поток”, поясни премиерът Борисов.