Киселини измъчват Обама

В същото време стана ясно, че Холивуд подготвя филм за първата среща между президента и съпругата му Мишел

Президентът на САЩ Барак Обама бе откаран завчера във военна болница в Бетесда край Вашингтон заради болки в гърлото, предадоха „24 Часа“ и Ройтерс.

Оказа се обаче, че състоянието му се дължи на киселинен рефлукс. Това посочи по-късно в писмено заявление лекуващият го медик Рони Джексън, капитан от военноморските сили. Според него държавният глава имал “подуване на задната стена на гърлото”. 

Болките на Обама в гърлото се появили преди няколко седмици и не минавали. Именно това наложило и по-обстойните изследвания. Снимката на гърлото, получена чрез компютърна томография, обаче показало, че всичко е нормално.

“Симптомите на президента отговарят на възпаление на меките тъкани, свързано с киселинен рефлукс”, съобщи Джексън. Той заяви, че на американския лидер е назначено подходящото лечение.

При киселинния рефлукс част от съдържанието на стомаха се връща в хранопровода, като предизвиква силни стомашни киселини и болки в гърлото.

Барак Обама е на 53 години. При редовния му медицински преглед през май лекарите установиха, че той е във великолепно здраве и се очаква да остане в прекрасна физическа форма до края на мандата си - януари 2017 г.

Доктор Джексън не е посочил причина за неразположението на Обама. Ройтерс посочва, че киселинният рефлукс понякога се повлиява от смяна на начина на живот, но при някои пациенти трябва да се правят периодинчи болнични наблюдения.

В същото време стана ясно, че Холивуд подготвя филм за първата среща между президента и съпругата му Мишел. Снимките ще започнат догодина, но все още не е ясно на кого ще бъде предложена ролята на Барак Обама.