Бензиностанциите в България с огромна разлика в цените

Най-евтиният бензин е в Стара Загора, най-скъпият в Плевен

Сривът в цената на петрола предизвика огромни разлики в стойността за литър на бензиностанциите в България.

Най-евтиният бензин е в Стара Загора. По пътя към София цената се вдига и в Пловдив вече е 2,19 лв., а в София литърът е за около 2,30 лв. Във Враца цената, например, отново е надолу - 2,16 лв. А според независим сайт за цената на горивата в Плевен има цена от 2 лева и 60 ст., предаде bTV.

Разликата обаче не се изчерпва до отделните градове – все по-голяма конкуренция има между съседни бензиностанции, а дори и в обектите от една и съща верига.

С пълненето на резервоара тези 20 стотинки не са за подценяване разликата е за от около 15 лева.

Преди 2 години на Христо Илиев решава да направи сайт, който ежедневно да следи цените на основните горива на територията на цялата страна. „Много малко вериги предоставят информация за цените. Пък за всяка бензиностанция – още по-малко. Много разчитам на посетителите на сайта, които да съобщават, когато видят неточни цени”, казва той.

Според сайта най-евтиният бензин е в Стара Загора – 2,05 стотинки за литър. По пътя към София цената върви нагоре и в другия край на града вече е с 10 стотинки повече. В Пловдив цената също варира с 10 ст.

А обяснението за отклоненията се крие в глобално поевтиняване на горивата. Търговците вече не са притиснати от ниското потребление заради шоковото поскъпване и могат да си позволят конкуренция.

„В определени региони има хора, които карат скъпи автомобили, за които е важно как изглежда обслужването, за други цената е решаващия фактор. Когато сме в ситуация, когато нямаме криза със супер високи цени на горивата, диференцират спрямо потребителите”, обяснява икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

Цените са по-високи и в най-малките и отдалечени населени места, където избор на практика няма.

А цената на петрола продължава да пада - само през декември сривът е 18%.

Особено потърпевша от срива в цената на петрола е Русия, която е вторият по големина износител на горива. По този повод вече има и вицове: „Срещнали се трима малко над 60 - долар, барел и Путин”.

Aнализатори твърдят, че за да функционира руската икономика цената за барел трябва да е 115 долара. В момента виждате е по-малко от 70 долара. Именно икономическата криза за Русия според експертите е основната причина за спирането на „Южен поток”.