Великобритания ще следи служебните имейли

Агенцията за електронно разузнаване ще търси недоволни служители, които могат да застрашат националната сигурност

Британското разузнаване ще следи служебната електронна поща в държавни ведомства и частни компании, съобщава БНР.

Агенцията за електронно разузнаване (GCHQ) вече ще следи за недоволни служители, които могат да застрашат националната сигурност, като предават информация или планират незаконни действия. Новината изтече в медиите, след като стана ясно, че службата спонсорира разкриването на специална докторска длъжност в Университета на Ланкастър. Човекът, който ще я заема, ще използва поведенчески анализ, за да проучва съдържанието, езика и тона на служебни имейли.

От висшето учебно заведение посочват, че целта на проекта е „да бъдат проучени похвати при обработването на езикови фрази сред неструктурираната информация на дадена организация, за да бъдат открити ранни признаци за наличието на вътрешна заплаха.

Вестта за предстоящото следене на служебните имейли идва дни, след като съд в Лондон постанови, че британското разузнаване не е нарушило Европейската конвенция за човешките права със сегашните методи на събиране на информация. Делото бе заведено от правозащитни организации, като „Амнести интернешънъл”, след разкритията на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън. Той твърди, че британските служби използват програми, чрез които биха могли да следят граждани през микрофоните и камерите на техните домашни компютри и да проверяват кои сайтове те са посещавали.